Brevetten

Duikers worden ingedeeld volgens behaalde brevetten met de daaraan gekoppelde sterren. Het brevet bepaalt hoe diep je mag duiken en met wie je mag duiken. Duikers die beginnen aan een opleiding voor een bepaald brevet worden kandidaten genoemd. Zo begin je je duikcarrière als kandidaat 1* Duiker.


Een kandidaat 1* Duiker wordt klaargestoomd voor het brevet tijdens zwembadtrainingen. Hier leert de kandidaat de noodzakelijke technieken en omgaan met het duikmaterieel. Naast de zwembadopleiding krijg je een basis theorieopleiding gevolgd door vijf doopduiken onder leiding van een instructeur. Als dit alles goed verloopt, behaal je je eerste ster! Met dit brevet kan je al beginnen te genieten van bijvoorbeeld vakantieduikjes in het zonnige zuiden


Als je dan echt gebeten wordt door de duikmicrobe, wil je ongetwijfeld verder gaan en hogere brevetten halen. Na het 1* Duiker brevet kan je trainen voor het 2* Duiker brevet. Om dit te behalen, moet je natuurlijk weer een zwembad- en een theorie opleiding volbrengen met de daaraan gekoppelde examens. Daarnaast is het belangrijk dat je duikervaring opdoet en dien je te slagen voor proeven in open water. Met dit brevet heb je al meer zelfstandigheid om het onderwaterleven te gaan ontdekken.


3*duiker is een belangrijk brevet. Als je dit behaalt, word je verondersteld om zelfstandig te kunnen duiken en als duikleider te functioneren voor de lager gebrevetteerde duikers. Om 3*Duiker te worden, moet je uiteraard weer proeven en theorie examens afleggen. Zowel bij de proeven, de onderwatertechnieken als de theorie wordt de lat steeds hoger gelegd. Hierop word je goed voorbereid door de instructeurs.


Wie zich nog verder wil bekwamen, kan Assistent-Instructeur of Instructeur worden. Je kan ook nog gespecialiseerde brevetten behalen zoals Duiker-Hulpverlener, Nitrox-Duiker (duiken met een ander gasmengsel), ... Ook duikers uit andere duikfederaties zijn welkom bij ons. Zo kunnen de brevetten van andere federaties ingeschaald worden naar de NELOS brevetten. Dit betekent dat we na enkele proefduiken, na een betaling van een homologatiegeld, je brevet kunnen gelijkstellen met een NELOS brevet waardoor je makkelijk op je eigen niveau kan instappen.