Geschiedenis

In het najaar van 1979 werd in Aartselaar het gemeentelijk zwembad geopend. Als onderdeel van de feestelijkheden werd er ook een duikinitiatie georganiseerd. Dat leidde ertoe dat Jacky Hagedoren, Eddy Torfs, en nog enkele waterratten besloten om in Aartselaar een duikclub op te richten: de LAGOONDIVERS. Een instructeur werd gevonden in de persoon van Eddy Suys, die overkwam van duikschool CVD. In een brief van 24 januari 1980 erkende NELOS de Lagoondivers als club én als duikschool. Op dat ogenblik waren er al meer dan twintig leden. Walter Wulf werd voorzitter en Eddy Suys werd duikschoolverantwoordelijke.


Al snel werd er elke dinsdag- en donderdagavond getraind in het gemeentelijk zwembad. Dat trainen gebeurde aanvankelijk met eigen of geleend materiaal. Vrienden uit andere duikclubs boden hulp bij de opleiding en bij de begeleiding tijdens de eerste buitenduiken. Weldra telden de Lagoondivers meerdere gebrevetteerde duikers.

De club floreerde. En er werd niet enkel gedoken. Van in het begin werd er ook voor een gezellig clubleven gezorgd: al in 1980 werden een barbecue en een bal georganiseerd. Het zouden lang niet de laatste feestelijke activiteiten zijn.


In 1982 werd Eddy Suys voorzitter. Samen met ondervoorzitter Jacky Hagedoren zou hij het Lagoonschip besturen tot 2003. Dan nam Johan Melis het roer over. En eind 2004 was het de beurt aan Georges Trekels. Ronny Van Rie nam in 2013 het voorzitterschap over. De huidige voorzitter, sinds 2015, is Patrick Valkenborghs.

Na Eddy Suys werd Mon Hendricx in 1982 de nieuwe duikschoolverantwoordelijke. Hij werd later opgevolgd door, achtereenvolgens, Johan Melis, Rony Van De Vliet, Freddy Minnekeer, Harry Michiels, Miriam Hagendorens, Frederik Rausenberger, Geert Van de Berckt en huidige duikschoolverantwoordelijke; Gunter Boeye.


Sinds 2002 is er bij de Lagoondivers ook een afdeling voor jeugdduikers actief waar jongeren vanaf 10 jaar terecht kunnen. Daarvoor beschikken wij over gespecialiseerde jeugdduik-instructeurs en begeleiders.


De relatie met thuisgemeente Aartselaar verloopt nog steeds uitstekend. In de jaren 80 namen de Lagoondivers deel aan de gemeentelijke carnavalsstoet. Sinds 1993 verzorgen wij duikinitiaties op de jaarlijkse schoolsportdag, nu SportSnoepDag genoemd. In 2013 namen we voor een eerste keer deel aan de Kerstmarkt.


De degelijke trainingen en het gezellige clubleven bezorgden de club een explosieve groei. In 1985 werd de kaap van de 75 leden gerond, in 1994 waren er meer dan 100 leden en in 2005 bereikten we het aantal van 150 leden. Bij de 25ste verjaardag van onze club behoorden we tot de 5 grootste clubs van de regio Antwerpen en tot de 20 grootste clubs van NELOS.

Nog steeds trainen de Lagoondivers elke dinsdag- en donderdagavond, zijn er clubduiken en tal van sociale activiteiten. En dat hopen we zo nog heel lang vol te houden!